>Datum en onderwerpen
Wanneer: 16 februari 2020 - 17 mei 2020Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Kan je het maag-darmstelsel van een vleermuis tekenen?
Wetenschap is oud. Al eeuwen lang worden natuurlijke verschijnselen, gedrag van dieren of de werking van het menselijk lichaam bestudeerd en beschreven. Hoe leg je kenmerken vast als je, zoals 200 jaar terug, geen foto maakt van het beeld wat je ziet? Dan teken je. Zeer nauwkeurig. Nog steeds is deze manier van vastleggen belangrijk. Waarom eigenlijk? De richtlijnen zijn in 150 jaar nauwelijks veranderd, de technische hulpmiddelen wel. Hanny van den Brand, wetenschappelijk illustrator, toont hoe je details waanzinnig kan vergroten, hoe je volledig kan zijn en waarin een wetenschappelijk illustratie een meerwaarde kan zijn boven een digitaal beeld. Vakwerk en kennis blijken de sleutelwoorden!
- Expert: Hanny van den Brand
Wat lift er mee in ons bloed?
De mazelen ken je vast. Dat is één van de ziektes waarvoor je ingeënt wordt. Maar hoe komen ziekteverwekkers eigenlijk in je lichaam? Worden andere mensen dan ook ziek? En hoe kan die prik je hier tegen beschermen? Viroloog Rik de Swart, werkzaam bij het Erasmus MC, weet van alles over virussen en ons afweersysteem. Hij neemt je mee op een rondreis door ons bloed! Ontdek hoe een virus meelift met jouw eigen witte bloedcellen en zo je afweersysteem voor de gek houdt. Een superslimme zet… als je een virus bent. Kan een viroloog daar tegenop?
Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is gesloten t/m 31 maart i.v.m. het coronavirus. Het college van 15 maart gaat dus niet door.
- Expert: Rik de Swart
Hoe komen lopende insecten op een 80 meter hoog dak?
Rotterdam is dichtbebouwd met grote en hoge gebouwen. Groene daken zijn dan een uitkomst! Gras en planten kunnen groeien, begroeiing zorgt voor isolatie van het gebouw en geeft biodiversiteit op grote hoogte. Stadsecoloog Eva Drukker deed onderzoek naar insecten die op deze daken afkomen. Zegt hun aanwezigheid iets over of het goed gaat met de natuur in Rotterdam? En komen alle insecten zo hoog? Komen er ook lopende insecten voor? Het onderzoek van Eva leverde een spectaculaire vondst op, namelijk een nieuwe soort voor Nederland!
- Expert: Eva Drukker
Zijn dode dieren om te lachen?
Van de meeste dieren in de museumcollectie weten we alleen waar en wanneer ze (dood) gevonden zijn. Er zijn ook ‘dode-dieren-met-een-verhaal’, museumstukken met een opmerkelijke geschiedenis die Het Natuurhistorisch in een speciale vitrine tentoonstelt. Bezoekers lachen om die dode dieren. Maar zijn de doodgeschoten Dominomus, de egel die stikte in een Mc Flurrybeker of de meeuw die zich doodvloog tegen een traumahelicopter wel om te lachen? Directeur Kees Moeliker vertelt waarom het museum juist die dieren laat zien en hoe dat lachen kan omslaan in (diep) nadenken over de relatie tussen mens en dier.
- Expert: Kees Moeliker
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumWestzeedijk 345
3015 AA Rotterdam Afdeling Educatie en Publieksbegeleiding, Liset Stoffers stoffers@hetnatuurhistorisch.nl 010-2660465