>Datum en onderwerpen
Wanneer: 20 februari 2022 - 15 mei 2022Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Kun je een dier binnenstebuiten keren?
Het Natuurhistorisch heeft als museum een wetenschappelijke functie als het gaat om onderzoek en kennis. Onze collectie leent zich daar prima voor! In de kelder van het museum werken preparateurs aan deze collectie. Die kelder is spannend en inspirerend: gekke geuren, volle vriezers, mini-mesjes en vooral… veel verschillende dode dieren! Deze worden voor altijd bewaard in het museum voor wetenschappelijk onderzoek. Ze worden geprepareerd door de preparateur. Hoe werkt dat eigenlijk? Hoe voelt een dood dier en is het niet raar daarin te snijden? Wat kunnen we met deze botten, velletjes, organen en andere zachte weefsels? Preparateur Eva Langstraat vertelt en laat zien hoe het is om een dier te prepareren en waarom dat belangrijk én leuk is. Welk dier neemt zij mee?
- Expert: Eva Langstraat
Ben je een pechvogel als je uitsterft?
Dat er weinig neushoorns, okapi’s en orang-oetans zijn, weet je vast. Steeds meer dieren staan op het punt te verdwijnen. Hoe komt dat eigenlijk, en hoe érg is het? Ben je een pechvogel als je hele diersoort het loodje legt? Welke geluksvogels werden er afgelopen jaren juist ontdékt? En, wat heeft onze diersoort er allemaal mee te maken? De mens heeft een driedubbele rol: hij is de oorzaak dat veel dieren in de penarie zitten, maar probeert ook te zorgen dat sommige pechvogels gered worden. De mens doet zelfs een poging uitgestorven dieren weer leven in te blazen! De wolharige mammoet bijvoorbeeld, die is er allang niet meer. De mammoet heeft daar zelf weinig last van: zit hij wel te wachten op een wedergeboorte?
- Expert: Lotte Stegeman
Wat maakt een dier slim?
Dat door menselijke activiteiten het klimaat verandert, dat weet je vast. Door klimaatverandering krijgen dieren te maken met wijzigende omstandigheden in hun leefomgeving, en dit gaat veel sneller dan natuurlijke veranderingen. Kunnen dieren omgaan met deze snelle veranderingen? Dieren passen zich in eerste instantie vaak aan met een verandering in hun gedrag. Dieren die hun gedrag het beste kunnen aanpassen zijn in het voordeel. Hoe beter een dier leert van nieuwe omstandigheden, hoe handiger. Wat zorgt er dan voor dat een dier hier goed in is? Welke mechanismen spelen daarbij een rol? Gedragsecoloog Krista van den Heuvel meet slim gedrag bij koolmezen. Hoe doet zij dat en wat kunnen we leren van deze onderzoeksresultaten?
- Expert: Krista van den Heuvel
Blijft je brein het altijd goed doen?
Jouw brein is een mysterieus en tegelijkertijd fascinerend orgaan. Al jouw belevingen worden hierin opgeslagen, wat weer invloed heeft op jouw denken en handelen. Bij sommige mensen die ouder worden, zien wetenschappers dat het geheugen steeds minder goed werkt, waardoor alledaagse activiteiten zoals boodschappen doen en koken niet meer lukken. Als iemand hier mee te maken krijgt, is dat natuurlijk heel vervelend. Wat maakt iemand nu vatbaar voor zo’n hersenziekte en kunnen we dit eigenlijk voorkomen? Amber Yaqub werkt bij de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC en neemt je mee in haar onderzoek naar dementie. Ze vertelt hoe studies in grote populaties bijdragen aan onze kennis over wat er goed of slecht is voor je brein, waarbij je zelf ook mee kunt doen met wat geheugentestjes!
- Expert: Amber Yaqub
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumWestzeedijk 345
3015 AA Rotterdam Liset Stoffers stoffers@hetnatuurhistorisch.nl 010-4364222