>Datum en onderwerpen
Wanneer: 10 februari 2019 - 19 mei 2019Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Waarom zijn dingen zoals ze zijn?
Dhr. drs. G.L.G.A. Kortekaas, Archeoloog: “Toen ik een jaar of 12 was, struinde ik bouwplaatsen af, voor mijn verzameling op zoek naar fossielen, pijpenkoppen en oude scherven. Waarom? Omdat spullen van vroeger een verhaal met zich meedragen. Het komt ergens vandaan, het heeft lang geleden geleefd en er is niemand meer die daar ooit bij is geweest. Zoiets als een spannend boek lezen, maar dan zonder letters en papier. Verzamelen voor mijzelf doe ik al lang niet meer, maar onderzoeken waarom dingen zijn zoals ze nu zijn, dat nog wel. Dat heet nu archeologisch onderzoek, opgraven dus, en daar laat ik iets van zien”.
- Expert: Gert Kortekaas
Wie was Berend Botje?
Louis van Heiden was een Nederlandse admiraal in Russische dienst. Wie was hij? Als Nederlandse militair uit Zuidlaren heeft hij in de negentiende eeuw een hoge positie verkregen in Russische dienst. Hoe kwam het dat hij een levende legende werd en zelfs betrokken zou zijn bij de Griekse onafhankelijkheidsoorlog in 1827? En dat niet alleen: waarom wordt hij verbonden met de figuur Berend Botje? Prof. Dr. J.S.A.M. van Koningsbrugge, hoogleraar Geschiedenis en Politiek van Rusland zal jullie daar alles over vertellen.
- Expert: Hans van Koningsbrugge
Waar haal jij straks jouw stroom vandaan?
Klimaatverandering, zeespiegelstijging, energietransitie, “We moeten van het gas af!”. Allemaal kreten die je de laatste tijd overal hoort en ziet. Snap jij het allemaal nog wel? Komt het nog wel goed? Hoe krijgen we dat allemaal voor elkaar? En wat kan ík daar nou aan doen? Daar gaan we het over hebben. We gaan kijken hoe wij samen de energie van de toekomst kunnen vormgeven. Dr. Wim Timmerman researcher-Teacher @ Centre of Expertise Energy gaat jullie daar mee over vertellen.
- Expert: Wim Timmerman
Meer water, meer dijk?
Het klimaat verandert. Dat merken we allemaal en overal. Het weer wordt steeds extremer. Heftige hoosbuien, perioden van droogte, zwaardere stormen en een stijgende zeespiegel maakt dat wij ons meer dan ooit moeten wapenen tegen water. Hoe beschermen we ons land, dat voor een groot deel onder zeeniveau ligt? De waterschappen moeten in elk geval flink aan de bak. Zo verbeteren we in Nederland de komende jaren ruim 700 kilometer dijk. Maken we die dijken nog sterker en hoger? Of zijn er ook slimmere oplossingen? Denk met ons mee over de dijk van de toekomst! Dit college wordt gegeven door Gaby Krikke, strategisch communicatieadviseur en coördinator team communicatie – Waterschap Noorderzijlvest
- Expert: Gaby Krikke
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumBrugstraat 24
9711 HZ Groningen Michèlle Corbier-Kind m.kind@noordelijkscheepvaartmuseum.nl + 31 (0)50 312 22 02