Colleges
Is Venus het tweelingzusje van de aarde?
Venus trekt al eeuwenlang de aandacht van de mens. Logisch, want Venus staat het dichtst bij de aarde én lijkt ook nog eens heel erg op onze planeet. Venus is even groot, heeft een gelijke massa en is op dezelfde manier samengesteld als de aarde met een kern, een mantel en een korst. Er zijn veel ruimtevaartmissies naar Venus gegaan om de overeenkomsten te onderzoeken. Wat hebben zij ontdekt? Is Venus echt het tweelingzusje van de aarde? Of zijn de verschillen toch groter dan je zou denken? Natuurkundig onderzoeker Rianne Plantenga vertelt je er in dit college alles over.
- Expert: Rianne Plantenga
Zijn wij gemaakt van sterrenstof?
Vroeger dachten mensen dat de sterren allemaal tegelijk geboren zijn bij het begin van het heelal en dat ze altijd blijven bestaan. Nu weten we dat er nog steeds sterren geboren worden en dat ze na miljoenen tot miljarden jaren ophouden met stralen. Dan ontploffen ze en uit de resten ontstaan weer nieuwe sterren: kosmische recycling dus! Ook de zon, de aarde én het materiaal waaruit jíj bent opgebouwd bestaan uit resten van ontplofte sterren. Hè?! Zijn wij gemaakt van sterrenstof? Hoogleraar in de sterrenkunde Henny Lamers legt het uit!
- Expert: Henny Lamers
Hoe kunnen we zwarte gaten 'horen'?
In 2016 is het voor het eerst gelukt om twee botsende zwarte gaten te ‘horen’. Dit gebeurde met behulp van zwaartekrachtgolven en het was de heftigste gebeurtenis die de mens tot dan toe in het heelal heeft waargenomen. Om het signaal op aarde te kunnen opvangen moesten technici en wetenschappers het meest nauwkeurige meetinstrument ooit bouwen. In dit college kijken we hoe we zwaartekrachtgolven kunnen opsporen en wat dit ons leert over zwarte gaten. In dit college bekijk je samen met Astrofysicus Marc van der Sluys hoe we zwaartekrachtgolven kunnen opsporen en wat dit ons leert over zwarte gaten.
- Expert: Marc van der Sluys
Is er dreiging uit de ruimte?
De ruimte rond onze aarde lijkt leeg, maar is het niet. We hebben inmiddels heel wat satellieten in de ruimte gebracht en iedere dag dringen ontelbare meteoroïden in onze dampkring. Heel af en toe komt ook een planetoïde dicht bij de aarde. In dit college ga je samen met Ruimtedeskundige Felix Bettonvil kijken welke invloed deze ruimte-objecten op ons hebben. Leveren ze geen gevaar op? En zo ja, kunnen we daar wat aan doen?
- Expert: Felix Bettonvil
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumZonnenburg 2
3512 NL Utrecht Marlou Daems info@sonnenborgh.nl 030-8201420