>Datum en onderwerpen
Wanneer: 28 februari 2021 - 30 mei 2021Vol
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Zijn wij alleen in het heelal?
Iedereen is gegrepen door die ene vraag: “Zijn wij alleen in het heelal?” Lange tijd werd het zoeken naar een antwoord overgelaten aan de verbeeldingskracht van filosofen, dorpsgekken en sciencefiction-auteurs. De afgelopen 25 jaar is daar verandering in gekomen met de ontdekking van planeten rond andere sterren dan de zon. De zoektocht naar buitenaards leven staat nu in het middelpunt van de belangstelling van sterrenkundigen en andere wetenschappers. Sterrenkundige Lucas Ellerbroek (Universiteit van Amsterdam & Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde) vertelt in dit college de spannendste verhalen over deze zoektocht.
- Expert: Lucas Ellerbroek
Op elk dak een zonnepaneel?
Duurzaamheid is hip. Van duurzame pindakaas tot duurzame energie. Er draaien al veel windmolens die ons voorzien van stroom. Zonnepanelen zie je ook steeds meer. Ze maken geen geluid, hebben geen onderhoud nodig en de zon schijnt gratis. Ideaal! Prof. dr. Wilfried van Sark, hoogleraar zonne-energie van de Universiteit Utrecht, weet en vertelt álles over zonne-energie. Hoeveel energie kunnen we opwekken met behulp van de zon? Wat moet je doen met een overschot aan opgewekte energie? En: waarom liggen de daken dan eigenlijk nog niet vol met zonnepanelen?
- Expert: Wilfried van Sark
Kijk je mee met een ruimterobot?
De ringen van Saturnus, de stormen op Neptunus, de achterkant van de maan: gaan we deze afgelegen plekken ooit bezoeken? Of… is het al gebeurd? Robots zijn er al wezen kijken en het leek alsof we er zelf bij waren. Robots zijn onwijs handig. Ze reizen naar plekken waar wij nooit kunnen komen: waar je niet kunt ademen, het ijskoud is of waar je miljarden kilometers voor moet reizen. Er komen steeds meer ruimterobots en ze gaan steeds verder weg. Wat gaan ze daar ontdekken? Ga mee op ontdekkingsreis! Sterrenkundige Jeffrey Bout wijst je de weg.
- Expert: Jeffrey Bout
Kun je zwemmen op Mars?
Er was water op Mars. Maar hoeveel dan? En stroomt het water er of is het bevroren? Leer meer over hoe wetenschappers water op Mars onderzoeken en wat ze al weten. Bestudeer samen met prof. dr. Maarten Kleinhans van de Universiteit Utrecht de vele landschappen op Mars die door vloeibaar water zijn gevormd. En, wat de bodem van Mars gemeen heeft met de bodem van Utrecht!
- Expert: Maarten Kleinhans
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumZonnenburg 2
3512 NL Utrecht Bureau Sonnenborgh info@sonnenborgh.nl 030-8201420