>Datum en onderwerpen
Wanneer: 13 maart 2022 - 26 juni 2022Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe kon een goede keizer slecht worden?
Tegenwoordig mogen wij de mensen die ons land regeren kiezen en als we niet tevreden zijn, krijgen die ministers geen tweede keer onze stem. Een Romeinse keizer regeerde met strenge hand. Zou je tegen zo iemand in verzet kunnen komen? En kon en moest hij het iedereen naar de zin maken? Romeinse keizers kregen een goede of slechte naam door hun daden, maar nog meer door wat anderen van hen dachten. In een tijd zonder internet, tv of kranten gingen verhalen van mond tot mond de wereld door. Als er negatief over de keizer werd gesproken, dan kon hij zijn bestuur, ook met zijn grote macht, wel vergeten. Domitianus was zo’n keizer, met goede en slechte kanten. Toch ging hij alleen maar als slechterik de geschiedenis in. Prof. dr. Eric Moorman vertelt je hoe het zo ver heeft kunnen komen.
- Expert: Eric Moorman
Hoe was het om koning in Mesopotamië te zijn?
Duizenden jaren lang leefden de meeste mensen in landen waren koningen de baas waren. Daarvoor leefden de mensen miljoenen jaren zonder koningen. Waarom gingen sommige mannen (het waren bijna altijd mannen) zich voor het eerst koning noemen in Mesopotamië, het huidige Midden-Oosten? Wat werd er van deze koningen verwacht? Kon je als koning de hele dag doen waar je zin in had of waren er allerlei verplichtingen waar je aan moest voldoen? In dit college laat conservator David Kertai je kennismaken met de eerste koningen en laat hij je zien wat het betekende om koning te zijn.
- Expert: David Kertai
Wie was de raadselachtige koningin Nefertiti?
Nefertiti is een van de meest raadselachtige koninginnen van het oude Egypte. We kennen haar van een beroemde buste, die zich nu in het in het Egyptisch Museum in Berlijn bevindt, maar vooral ook als de vrouw van koning Echnaton, wellicht de vader van Toetanchamon. In dit college vertelt conservator Lara Weiss je over het verhaal van Nefertiti, van de oudheid tot vandaag.
- Expert: Lara Weiss
Kon je als vrouw ook farao worden?
Heb je wel eens gehoord van farao Toetanchamon en Ramses de Grote? De meeste farao’s in Egypte waren mannen, maar wist je dat er ook vrouwen farao zijn geweest? In het oude Egypte vonden ze dat soms wel, maar soms ook helemaal geen goed idee. In dit college vertelt assistent-conservator Marein Meijer over farao Hatsjepsoet en andere vrouwen die koning van Egypte waren.
- Expert: Marein Meijer
Hoe kwam keizerin Theophanu in Nederland terecht?
Iets meer dan duizend jaar geleden werd in Nederland een keizer geboren, Otto de Derde. Zijn moeder was keizerin Theophanu, die uit het huidige Istanbul kwam en in Rome met de Duitse keizer Otto de Tweede was getrouwd. Ze was onderweg naar haar paleis in Nijmegen toen haar zoontje geboren werd. Haar man stierf jong en zo werd ze zelf lang de baas over een groot rijk. Hoe regeer je zo’n groot gebied? Is dat moeilijk als vrouw? Welke dingen uit het Byzantijnse rijk, waar ze zelf vandaan kwam, miste Theophanu hier in het noorden? En waarom was ze op weg naar Nijmegen? Annemarieke Willemsen, conservator collectie Middeleeuwen, vertelt je alles over een oosterse keizerin in een koud kikkerland.
- Expert: Annemarieke Willemsen
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumRapenburg 28
2311 EW Leiden Marieke Peters m.peters@rmo.nl 071-5163129