>Datum en onderwerpen
Wanneer: 27 februari 2022 - 8 mei 2022Vol
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Nanodeeltjes: superklein, maar supernuttig!
Als je de wereldbol 50 miljoen keer kleiner zou maken, dan krijg je een voetbal. En als je een voetbal 50 miljoen keer kleiner maakt, dan krijg je een nanodeeltje! Nanodeeltjes zijn dus balletjes die heel klein zijn, en daardoor kunnen ze heel speciale dingen doen. Zo kun je ze bijvoorbeeld gebruiken om waterstof (een schone brandstof) te maken uit water en zonlicht! In dit college bedenk je samen met professor Ruud van Ommen welke bijzondere dingen we nog meer met nanodeeltjes zouden kunnen doen.
- Expert: Prof.dr.ir. Ruud van Ommen
Denk niet zo moeilijk, doe gewoon groen!
Meewerken aan een beter klimaat: je wilt korter douchen en geen vlees meer eten. Maar dan vraagt je lievelingsoom of je meegaat naar de snackbar… voor een broodje hamburger. Op de terugweg fiets je tot overmaat van ramp door een regenbui en heb je zo’n zin in een lange warme douche! In dit college legt klimaatpsycholoog dr. Gerdien de Vries uit waarom het soms zo moeilijk is om groen te doen. Ze gaat daarna met jullie aan de slag om manieren te bedenken om groen-doen gemakkelijker te maken.
- Expert: Dr. Gerdien de Vries
Brandstof maken uit de lucht!
Het klimaat verandert doordat we te veel koolstofdioxide (CO2) uitstoten. Dit komt uit brandstoffen die wij verbranden in de motoren van auto’s en vliegtuigen. Ook grote fabrieken gebruiken veel brandstof en stoten veel CO2 uit. We moeten dus snel op zoek naar andere brandstoffen die geen CO2 de lucht insturen. In dit college legt wetenschapper Paulien Herder uit hoe en met welke technologie je uit lucht en windenergie nieuwe brandstoffen kunt maken. Je gaat zelf puzzelen met moleculen, en je gaat manieren bedenken om die technologie te verbeteren.
- Expert: Prof.dr.ir. Paulien Herder
Reken uit wanneer je je telefoon het beste kunt opladen
Weet jij waar de elektriciteit uit het stopcontact vandaan komt? Voor het opladen van je telefoon of de tv aanzetten, bijvoorbeeld. Alle elektriciteit die jij gebruikt, moet ergens anders opgewekt worden. We wekken steeds meer elektriciteit op uit zonnepanelen en windmolens, maar wat als het niet waait én de zon niet schijnt? Kan jij dan nog gewoon je telefoon opladen? Tijdens dit college ga je samen met numeriek wiskundige Marieke Kootte (TU Delft) berekenen wanneer je dit dan het beste kan doen.
- Expert: Ir. Marieke Kootte
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumVan der Burghweg 1, Gebouw 26 – deel C
2628 CS Delft Tanja Klop educatie-sciencecentre@tudelft.nl 015 278 5200