>Datum en onderwerpen
Wanneer: 2 februari 2020 - 7 juni 2020Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe klinken hiërogliefen?
De oude Egyptenaren schreven met hele kleine tekeningetjes die we hiërogliefen noemen. Maar hoe werden die hiërogliefen eigenlijk geschreven? En hoe zit het schrift vervolgens in elkaar? Wie ontcijferde het hiërogliefenschrift en kunnen we erachter komen hoe hiërogliefen werden uitgesproken? Tijdens dit college vertelt conservator Daniel Soliman je er alles over (en dat doet hij gelukkig gewoon in het Nederlands!).
- Expert: Daniel Soliman
Waarom verhuist een Romein?
Het Romeinse Rijk was ontzettend groot, en er woonden heel veel mensen. Sommige Romeinen bleven hun leven lang op dezelfde plek wonen. Anderen verhuisden. Soms van een dorp naar de grote stad, soms van de ene kant van het rijk naar de andere kant. Waarom deden ze dat? En is dat hetzelfde als wat er tegenwoordig bij ons gebeurt, waarbij iemand soms naar een ander land vertrekt? Of zijn er ook verschillen? Je komt het te weten tijdens dit college, dat wordt gegeven door Rens Tacoma, universitair docent aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden.
- Expert: Rens Tacoma
Hielden Romeinen van spruitjes?
Wat aten de Romeinen het liefst? Gingen Romeinse kinderen ook naar school? Wat voor spelletjes speelden ze? Droegen jongens en meisjes broeken? In wat voor huizen woonden ze? Hadden de Romeinen ook sporthelden, net als onze Dafne Schippers of Epke Zonderland? In dit college onderzoek je met Saskia Stevens, universitair docent aan de afdeling ‘Oude geschiedenis en klassieke beschaving’ van de Universiteit Utrecht, hoe het dagelijks leven er in de Romeinse tijd uit zag.
- Expert: Saskia Stevens
Wat weten we over prehistorische families?
Hoe leefden mensen in de prehistorie? Hadden ze families zoals wij die kennen, of waren die families heel anders? En kenden ze ook zoiets als een ‘familieportret’? Archeoloog Bleda Düring vertelt hierover aan de hand van begravingen en beeldjes uit prehistorisch Cyprus.
- Expert: Bleda Düring
Hoe repareer je breekbare archeologische vondsten?
Heb je thuis weleens een drinkglas in scherven laten vallen? De scherven gooide je misschien daarna weg in de glasbak. Maar wat zou je met de scherven doen als het een tweeduizend jaar oud archeologisch glas is? Restaurator Nikè Haverkamp neemt je in dit college mee ‘achter de schermen’, door de wereld van de restauratie. Je leert alles over de restauratie van archeologische vondsten: van Romeins glas tot Grieks aardewerk en gipsafgietsels.
- Expert: Nikè Haverkamp
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumRapenburg 28
2311 EW Leiden Marieke Peters m.peters@rmo.nl 071-5163129