>Datum en onderwerpen
Wanneer: 4 februari 2018 - 3 juni 2018Afgelopen
Onderwerpen:
Colleges
Heb je spijkers nodig voor spijkerschrift?
Wij schrijven met een pen op papier. Of op een computer of tablet. Maar duizenden jaren geleden schreven mensen anders, namelijk met stokjes op klei in spijkerschrift. Hoe ging dat dan? Dat leer je tijdens deze les van spijkerschrift-expert Rients de Boer. Je gaat een echte super oude tekst lezen én je leert om je eigen naam te schrijven op klei in spijkerschrift.
- Expert: Rients de Boer
Zijn Assyrische koningen moedig of moorddadig?
Met meer dan 100.000 inwoners was Nineveh rond 700 voor Christus een tijdlang de grootste en belangrijkste stad van de wereld. Vanuit Nineveh regeerden legendarische Assyrische koningen als Sennacherib en Assurbanipal. Tentoonstellingsmaker Anna de Wit vertelt je spannende verhalen over de taken van de koningen van Nineveh en hoe zij, soms met harde hand, over hun rijk heerste.
- Expert: Anna de Wit
Hoe belandt een kostbaar zwaard in het water?
In juli kocht het Rijksmuseum van Oudheden een bijzonder voorwerp: het zwaard van Ommerschans. Het bronzen zwaard is 68,3 centimeter lang. Het maakt deel uit van een groep van zes zeldzame ‘reuzenzwaarden’ uit de bronstijd. De wapens zijn niet geschikt om mee te vechten: daarvoor zijn ze te groot en te zwaar, bovendien zijn ze niet geslepen. Hoe is dit zwaard gevonden en wat maakt hem zo bijzonder? Conservator Luc Amkreutz vertelt je er tijdens dit college alles over.
- Expert: Luc Amkreutz
Hoe schrijf je je naam in hiërogliefen?
Wij schrijven meestal met de 26 letters uit ons alfabet. Op mobiele telefoons gebruiken we ook heel vaak die kleine plaatjes, de bekende ‘emoticons’, om snel iets duidelijk te maken. De oude Egyptenaren gebruikten hiërogliefen om te schrijven: tekens en kleine tekeningen van onder andere mensen, dieren, planten en voorwerpen. Eigenlijk ook een soort emoticons! En daar hadden ze er ongeveer zo’n 750 van. Egyptoloog Huub Pragt leert je hoe je hiërogliefen kunt lezen, ook ga je er je eigen naam mee schrijven.
- Expert: Huub Pragt
Welk gipsen beeld heeft het spannendste verhaal?
Weet je dat gips niet alleen wordt gebruikt als je een gebroken arm of been hebt? Er worden ook beelden van gemaakt. Beroemde beelden uit musea in de hele wereld worden soms nagemaakt in gips. Tijdens het college vertelt conservator René van Beek hoe ze dat doen. Over veel van die beelden zijn mooie verhalen te vertellen. Het zijn goden of helden die spannende avonturen beleefden. Je hoeft dus niet naar musea in het buitenland, maar kan gewoon in Leiden naar de nagemaakte beelden komen kijken en dan vertellen we meteen de leuke verhalen erbij!
- Expert: René van Beek
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumRapenburg 28
2311 EW Leiden Marieke Peters educatie@rmo.nl 071-5163127