>Datum en onderwerpen
Wanneer: 5 september 2021 - 12 december 2021Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Let op, deze collegereeks is een Bachelor en bedoeld voor kinderen van 8-10 jaar! Ben je 10-12 jaar? Schrijf je dan hier in voor de Master.
Het Rijksmuseum van Oudheden biedt deze collegereeks in een hybride vorm aan, dit betekent zowel via online livestream als fysiek. Wil je de colleges via de online livestream volgen? Schrijf je dan hier in voor de online Bachelor.
Colleges
Kun je met de trein naar vroeger reizen?
Heb jij wel eens in de trein gezeten? Naar opa en oma, het strand of een dagje naar de dierentuin? Misschien had je toen wel het geluk om bij het raam te zitten, want door het raam van de trein zie je zoveel nieuwe dingen. Je ziet weilanden, bossen, oude dorpen en grote steden. Maar wist je dat in de grond daaronder allemaal oude spullen kunnen liggen? Vondsten van vroeger, onder klei en zand maar ook onder het spoor. Wil jij hier meer over weten? Stap dan maar in. Jerry Huisman, archeoloog bij ProRail, neemt je mee op reis naar vroeger. Via de ridders van Delft naar het zwaard van Den Bosch en langs de vele andere archeologische vondsten die onder de rails lagen.
- Expert: Jerry Huisman
Wat was het lievelingseten van de oude Egyptenaren?
De oud-Egyptische cultuur bestond duizenden jaren geleden, maar toch is er heel veel uit die wereld bewaard gebleven. Dankzij afbeeldingen in tempels en graven krijgen we een idee van wat de oude Egyptenaren deden. En ook wat zij lekker vonden om te eten en drinken. Er zijn zelfs oud-Egyptische drankjes, broden, gebak, fruit, vlees en vis teruggevonden. Door archeologisch onderzoek weten we dat de oude Egyptenaren slimme dingen hadden bedacht om graan, vis en vlees goed te bewaren, zodat ze zeker wisten dat ze op een later moment voedsel zouden hebben. In dit college laat conservator Daniel Soliman je kennismaken met hoe de oude Egyptenaren hun eten klaarmaakten en wat zij het lekkerst vonden om te eten en drinken op feestjes.
- Expert: Daniel Soliman
Hoe beschermde een Romein zichzelf tegen ziekte en pech?
Waarmee beschermde een Romeinse boer zijn oogst tegen hagelstormen? Wat kon je in de oudheid tegen hoofdpijn doen? En hoe hielden Romeinen in Egypte giftige slangen en schorpioenen buiten de deur? Tegen ziekte en pech riepen de Romeinen de hulp in van de goden. Patricia Kret, onderzoekster aan de universiteit Leiden, vertelt je alles over de magische amuletten, spreuken en rituelen waarmee ze dit deden.
- Expert: Patricia Kret
Wat zou jij doen als je een Romeinse keizer was?
Stel je voor, je bent ineens keizer geworden van het grote Romeinse Rijk, tweeduizend jaar geleden… Dat overkwam Domitianus omdat zijn oudere broer Titus, die keizer was, onverwachts stierf. Hoe zou dat zijn? Moeilijk, omdat je beslissingen over ingewikkelde dingen moet nemen? Over nieuwe wetten en belastingen, en zelfs over oorlog en vrede? Of juist gemakkelijk, omdat je overal mensen voor hebt en bevelen kan uitdelen? En leuk, omdat je grote feesten mag geven, en sportwedstrijden en festivals kan organiseren? Maar hoe machtig was je werkelijk als keizer? Was iedereen je vriend of vriendin, of moest je juist heel erg oppassen voor je tegenstanders? Nathalie de Haan, universitair docent aan de Radboud Universiteit, neemt je mee naar de tijd van de Flavische keizers. En misschien laat ze je wel zien op welke Romeinse keizer jij het meeste lijkt!
- Expert: Nathalie de Haan
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumRapenburg 28
2311 EW Leiden Marieke Peters m.peters@rmo.nl 071-5163129