>Datum en onderwerpen
Wanneer: 7 februari 2021 - 6 juni 2021Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Wie leefden er in de prehistorie op de Noordzeebodem?
Voor onze kust, onder de grijze golven, ligt een immens onontdekt landschap: Doggerland. Duizenden jaren geleden, tijdens de IJstijd, was de Noordzee een laagvlakte in plaats van een zee. Conservator Luc Amkreutz vertelt hoe de bewoners werden geconfronteerd met een enorme verandering in landschap en leefwereld. Het wassende water steeg 1.25 m per eeuw, tot 8.000 jaar geleden een enorme tsunami het laatste land waarschijnlijk geheel onder water zette. De restanten van deze verloren wereld vinden we onder water, in vissersnetten en op de stranden.
- Expert: Luc Amkreutz
Waarom is Toetanchamon zo wereldberoemd?
Toetanchamon, farao van Egypte, had heel lang kunnen regeren, maar rond zijn negentiende jaar sterft hij onverwachts. Farao Toetanchamon wordt begraven in de Vallei der Koningen. Zijn graf is goed verstopt en verzegeld, zodat rovers de schatten niet kunnen stelen. Wanneer de Britse archeoloog Howard Carter meer dan drieduizend jaar later in Egypte aankomt, zijn alle graven van de farao’s al gevonden. Behalve… het graf van Toetanchamon. Assistent-conservator Petra Hogenboom neemt je mee op de spannende zoektocht naar de verloren tombe van Toetanchamon en laat je ontdekken waarom tegenwoordig iedereen dat bekende gouden masker kent.
- Expert: Petra Hogenboom
Hadden ze in de Middeleeuwen ook huisdieren?
Honden, katten, konijnen, cavia’s, parkieten, goudvissen… er zijn nu maar weinig mensen die geen enkel dier in huis houden. In de Middeleeuwen hielden mensen ook honden en katten, maar die woonden vaak buiten. Binnenshuis hielden ze soms heel andere dieren, zoals aapjes en eekhoorns, en sommige van onze huisdieren kenden ze helemaal nog niet. Ook bekeken en behandelden ze dieren anders. Maar net als nu leken middeleeuwse honden vaak op hun baas. Of is het andersom? Conservator Annemarieke Willemsen zal je hier alles over vertellen.
- Expert: Annemarieke Willemsen
Wat gebeurt er allemaal op een Oudegyptische begraafplaats?
Sakkara was meer dan 3000 jaar lang de begraafplaats van de Oudegyptische stad Memphis. Net als vandaag werden er doden begraven en door hun families herdacht. Als je er nu komt kun je de mooi gedecoreerde monumentale graven bezichtigen en soms ook afdalen in een grafkamer, waar de dode was begraven. Wat we soms vergeten is dat een begraafplaats ook een belangrijke plek voor de levenden is. Tijdens dit college vertelt conservator Lara Weiss hierover: de begrafenisrituelen die men uitvoerde, de offers die werden gegeven, maar ook over de meer technische taken zoals bouwwerkzaamheden.
- Expert: Lara Weiss
Wat komt er volgens de oude Egyptenaren na het leven?
De Egyptenaren geloofden in de zonnegod Ra. Elke ochtend wordt de zon geboren uit de hemelgodin Noet. ’s Avonds wanneer de zon weer ondergaat, dan sterft hij. Sterven betekende voor de Egyptenaren niet het einde. Het werd juist gezien als een nieuw begin. Net zoals iedere avond de zonnegod Ra aan de horizon in het westen verdwijnt, zal ook een dood iemand in het lichaam van Noet worden opgenomen. Het lichaam van de dode moest daarvoor wel worden gemummificeerd, anders zou dit lukken. Samen met Ra vaart de dode iedere nacht opnieuw in een boot langs de sterren naar het oosten. Egyptoloog Huub Pragt vertelt tijdens dit college meer over hoe de Egyptenaren deze twaalf uur durende onzichtbare boottocht door het lichaam van Noet zagen.
- Expert: Huub Pragt
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumRapenburg 28
2311 EW Leiden Marieke Peters m.peters@rmo.nl 071-5163129