>Datum en onderwerpen
Wanneer: 12 september 2021 - 12 december 2021Vol
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe onderzoeken sterrenkundigen het heelal?
Het heelal is enorm en alle hemellichamen die zich daar in vinden, staan op onvoorstelbare afstanden van de aarde. Hoe kunnen we toch de mysteriën van het immense heelal ontrafelen? Met behulp van telescopen in alle soorten en maten maken sterrenkundigen foto’s van sterren, nevels, sterrenstelsels en zelfs het zwarte gat in het centrum van ons buur-sterrenstelsel Andromeda. Dirk van Dam doet onderzoek naar super-Saturnussen; planeten met enorme ringen buiten ons zonnestelsel, met behulp van beelden die verzameld zijn door telescopen van over de hele wereld. In dit college zal hij vertellen over de werking van telescopen, de verschillende vormen die zij hebben, en wat super-Saturnussen ons vertellen over het ontstaan van planeten en manen.
- Expert: Dirk van Dam
Hoe vinden we leven op aarde en in de rest van het heelal?
Bestaat er buitenaards leven? Om dat te kunnen onderzoeken moeten wetenschappers eerst kijken naar wat leven precies is. En hoe kunnen we dat beter doen dan te kijken naar de planeet waarvan we zeker weten dat er leven bestaat: de aarde. Als de kenmerken van leven bekend zijn, kunnen sterrenkundigen buiten de aarde naar leven gaan kijken. Willeke Mulder bestudeert één zo’n kenmerk van leven en probeert een instrument te maken die deze eigenschap ook op planeten buiten ons zonnestelsel kan vinden. In dit college zal ze uitleggen waarom juist groene planten en kevers voor haar van groot belang zijn.
- Expert: Willeke Mulder
Wat hebben we eigenlijk aan satellieten?
Volgend jaar vieren we de 65ste verjaardag van de eerste kunstmatige satelliet die in een baan om de aarde werd gebracht: Spoetnik. Hoewel we pas 65 jaar gebruik maken van satellieten, kunnen we eigenlijk niet meer zonder. Satellieten geven ons niet alleen internet en onze locatie via GPS, maar ook onvoorstelbaar veel informatie over onze aarde. Onderzoekers bestuderen grote stukken land, zee en lucht met behulp van satellieten. Hoe werkt dat precies? Hoe bouw je een satelliet en hoe lanceer je die? En wat kun je er dan mee? Olivier Burggraaff onderzoekt hoe je lucht- en waterkwaliteit kunt bepalen met licht. In dit college legt hij uit hoe satellieten daarbij helpen en leer je zelf een satelliet ontwerpen en lanceren.
- Expert: Olivier Burggraaff
Waarom sturen we robots naar Mars?
Dit jaar zijn er drie robots naar Mars gestuurd, maar wat doen die robots daar eigenlijk? In dit college legt Thomas Wijnen uit waarom wetenschappers robots naar Mars sturen en wat we daar aan hebben. Thomas is naast sterrenkundige ook analoge astronaut: hij is geselecteerd om in oktober 2021 deel te nemen aan een missie in de Negev woestijn in Israël die een bemenste Marslanding nabootst.
(c) OeWF (Paul Santek)
- Expert: Thomas Wijnen
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumRapenburg 73
2311 GJ Leiden Nuala Teerink en Hanneke Jelles hortus@hortus.leidenuniv.nl 071-5275144 weekend 071-5277249