>Datum en onderwerpen
Wanneer: 5 februari 2023 - 4 juni 2023Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe begraaf je een Keltische koning(in)?
Bijna 3000 jaar gelden, tijdens de ijzertijd, woonden door heel Europa mensen. Hun leiders werden op een hele speciale manier begraven: samen met prachtige kleding en juwelen, rijk versierde paardenwagens én fantastische zwaarden. Deze mensen worden soms ‘Kelten’ genoemd, en de fantastische graven van hun ‘koning(inn)en’ zijn wereldberoemd. In dit college onderzoek je samen met Sasja van der Vaart-Verschoof, assistent-conservator prehistorie, hoe een Keltische koning(in) wordt begraven.
- Expert: Sasja van der Vaart-Verschoof
Waarom waren er farao's in Byblos?
Byblos is een onbekende stad die al 8500 jaar wordt bewoond. Daarmee is het wel de oudste havenstad ter wereld. In deze stad leefden koningen, farao’s, helden, krijgers, goden en godinnen. Aan de hand van oude nog altijd bestaande verhalen vertelt projectleider van tentoonstellingen Tanja van der Zon over de stad Byblos en de tentoonstelling die het museum daarover maakte.
- Expert: Tanja van der Zon
Wat zijn de oudste scheldwoorden?
Iedereen floept er weleens een lelijk woord uit. Vroeger was dat natuurlijk niet anders, maar wat zijn nou de oudste scheldwoorden die we kennen? Hiervoor moeten we terug naar de Babylonische beschaving, waar teksten vandaan komen op kleitabletten van bijna 4000 jaar oud. Deze kunnen we lezen om erachter te komen welke mooie – en lelijke – dingen de mensen toen tegen elkaar zeiden. Gek genoeg komen de meeste scheldwoorden uit schoolopdrachten! Lijken ze op die van nu? En wat vonden ze nou grof? Samen met onderzoeker Mark Eertink ontdek je de Babylonische school, welke (redelijk beschaafde) scheldwoorden hierin werden gebruikt en waar die nog meer te lezen zijn.
- Expert: Mark Eertink
Wat doet een archeoloog in Egypte?
Al sinds 1975 gaan medewerkers van het Rijksmuseum van Oudheden ieder jaar naar Sakkara in Egypte. Er wordt dan een aantal weken door archeologen gegraven en onderzoek gedaan. Het doel van de archeologische opgravingen en het onderzoek is om meer te weten te komen over de achtergrond en geschiedenis van de Egyptische museumcollectie. Daarom wordt er gegraven in de directe omgeving van de plaatsen waar museumvoorwerpen in de negentiende eeuw werden gevonden. Conservator en archeoloog Lara Weiss zal tijdens dit college vertellen over de opgravingen en werkzaamheden die in 2022 in Egypte plaatsvonden. Wie weet is er nog iets bijzonders opgegraven!
- Expert: Lara Weiss
Wat was het lievelingseten van de oude Egyptenaren?
De oud-Egyptische cultuur bestond duizenden jaren geleden, maar toch is er heel veel uit die wereld bewaard gebleven. Dankzij afbeeldingen in tempels en graven krijgen we een idee van wat de oude Egyptenaren deden. En ook wat zij lekker vonden om te eten en drinken. Er zijn zelfs oud-Egyptische drankjes, broden, gebak, fruit, vlees en vis teruggevonden. Door archeologisch onderzoek weten we dat de oude Egyptenaren slimme dingen hadden bedacht om graan, vis en vlees goed te bewaren, zodat ze zeker wisten dat ze op een later moment voedsel zouden hebben. In dit college laat conservator Daniel Soliman je kennismaken met hoe de oude Egyptenaren hun eten klaarmaakten en wat zij het lekkerst vonden om te eten en drinken op feestjes.
- Expert: Daniel Soliman
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumRapenburg 28
2311 EW Leiden Marieke Peters m.peters@rmo.nl 071-5163129