>Datum en onderwerpen
Wanneer: 8 september 2019 - 8 december 2019Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe beschrijf ik nieuwe dieren en plantensoorten?
Na eeuwen van ontdekkingen door natuuronderzoekers weten we nog steeds niet precies welke dieren en planten de wereld bevolken. Wetenschapper schatten dat er minstens 8 miljoen dieren op aarde rondlopen, waarvan we er nog maar 1,6 miljoen kennen. Vooral insecten en ander ‘klein spul’ loopt nog steeds zonder Latijnse naam rond. Biologen werken er hard aan om de andere soorten te ontdekken. Er sterven per jaar namelijk duizenden diersoorten uit, zonder dat wij ze ooit hebben gekend! Hoe dat in zijn werk gaat wordt uitgelegd door Bioloog Menno Schilthuizen. Ook jij kan hierbij helpen met ‘citizen science’.
- Expert: Menno Schilthuizen
Hoe werd de eerste 'Atlas van de Wereld' gemaakt?
De aarde is rond, maar hoe maak je dan een kaart van de aarde? Een kaart is toch plat? Kaartenmakers hebben vanaf ongeveer het jaar 1500 een oplossing voor dit probleem gezocht. Een beroemde kaartenmaker is Gerard Mercator (1512-1594). Hij is de uitvinder van de zogenaamde “Mercator-projectie”, een methode om de aarde op een kaart af te beelden. Maar een papieren kaart van ruim een meter hoog en twee meter breed; kan je daar wel mee varen? Was die kaart daar wel voor bedoeld? Zou het niet veel gemakkelijker zijn als de kaart in een vorm van een atlas was gemaakt? Dat heeft Mercator ook gedaan. Van één exemplaar van de wereldkaart heeft Mercator een atlas gemaakt, die bekend staat als de ‘Atlas van de Wereld’. Deze wordt bewaard in het Maritiem Museum Rotterdam. Sjoerd de Meer, conservator van dit museum zal meer vertellen over deze bijzondere atlas en of er wel of niet mee gevaren kon worden.
- Expert: Sjoerd de Meer
Hoe vonden schepen vroeger hun weg op zee?
Om de aarde draaien vele satellieten. Deze geven een signaal aan je mobieltje, zodat je altijd kunt zien waar je bent. Dat was vierhonderd jaar geleden nog een stuk moeilijker. Je moest navigeren aan de hand van de natuur, de zon en de sterren. Zeker op zee viel dat niet mee. Hans Hooijmaijers, hoofd collecties van Rijksmuseum Boerhaave vertelt je hoe ze toen met hun boot naar de juiste haven konden zeilen. Sterker, als de stroom op jouw boot uitvalt, moet je het nog steeds zo doen!
- Expert: Hans Hooijmaijers
Hoe overleef ik op een onbewoond eiland?
Stel je voor, je spoelt zelf aan op een onbewoond eiland. Helemaal alleen moet je zonder telefoon of internet zien te overleven. Maar hoe? Suzanne Wardenaar, schrijfster van de boeken ‘Op een onbewoond eiland’ en ‘In het sprookjesbos’, kan je er alles over vertellen. In dit praktische college ga je zelf aan de slag met tips en trucs om net als Robinson Crusoe te overleven in de natuur. Durf jij deze uitdaging aan?
- Expert: Suzanne Wardenaar
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumBurgemeester de Raadtsingel 97
3311 JG Dordrecht Stefan van Belzen s.vanbelzen@onderwijsmuseum.nl 078-6326820