>Datum en onderwerpen
Wanneer: 19 september 2021 - 19 december 2021Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Tering ... wat is dat?
De tering, dat woord kennen we allemaal. Wist je dat de tering een andere naam is voor de infectieziekte tuberculose? Vroeger waren er geen medicijnen tegen en werd vaak ‘gezonde lucht’ geadviseerd. Mensen zaten dan in een klein houten tbc-huisje dat kon draaien om naar de zon gericht te worden. Zo eentje staat ook in de binnentuin van het museum. Nu kunnen we de ziekte goed behandelen, maar wereldwijd sterven er toch élke dag zo’n 4.000 mensen aan, waaronder 500 kinderen. Ook in Nederland komt de tering nog voor, Niesje Jansen verpleegkundig consulent van het Tuberculosefonds vertelt over de verschillen tussen vroeger en nu.
- Expert: Niesje Jansen
Hoe stressvol vond jij de lockdown?
Christiaan Vinkers is gespecialiseerd in alles dat met stress te maken heeft. Hij doet onderzoek naar de wisselwerking tussen bijvoorbeeld hormonen, hersenen, psychologie en omgeving. De coronapandemie, waarvan ondertussen het einde in zicht is, bood hele interessante studiemogelijkheden! Zo blijken veel mensen verrassend goed tegen dit soort stressvolle periodes te kunnen. Sommigen vonden deze tijd zelfs minder stressvol dan het normale leven. Christiaan vertelt over enkele onderzoeken die verricht zijn en wat we ervan kunnen leren. Hoe kijk jij terug op deze periode?
- Expert: Dr. Christiaan Vinkers
Hoe en waarom zoeken we naar buitenaards leven?
We hebben ondertussen al heel wat verschillende rovers naar Mars gestuurd. Deze robots zoeken de bodem van deze planeet af naar onder andere tekenen van buitenaards leven. Ook op de manen van Jupiter hopen we buitenaardse levensvormen te kunnen vinden. Dit zijn plekken waar we heen kunnen, maar hoe gaat die zoektocht buiten ons zonnestelsel verder? Hoogleraar Ignas Snellen vertelt je alles over de meest recente zoektochten, wat we verwachten te vinden en waarom we dit doen. Denk jij dat we contact moeten zoeken met deze aliens als we ze ontdekken?
- Expert: Prof. dr. Ignas Snellen
Kunnen walvissen nog met elkaar communiceren als wij lawaai maken?
Stel je eens voor dat je diep in de oceaan leeft, het is er donker en leeg, Toch moet je weten waar je heen gaat en moet je je eten kunnen vinden en vangen. De kleinste geluiden zijn van essentieel belang voor jou, maar wat als mensen ineens lawaai gaan maken door seismisch onderzoek te verrichten of te heien voor boorplatformen? Het is heel belangrijk dat we van al deze werkzaamheden weten wat het effect is op het leven in de zee. Onderzoeker Hans Slabbekoorn houdt zich hier mee bezig; hoe verricht hij zijn onderzoek en wat kunnen we doen om het zeeleven te beschermen?
- Expert: Dr. Hans Slabbekoorn
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumLange Sint Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden Anniek Mueller mju@rijksmuseumboerhaave.nl 071 - 751 99 99