>Datum en onderwerpen
Wanneer: 13 februari 2022 - 12 juni 2022Vol
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Wat zeggen dinosaurussen over onszelf?
Het rent, het bijt, het brult. Dinosaurussen in films lijken er vooral op uit om ons op te eten. Toch heeft een mens nog nooit een levende dinosaurus ontmoet, als we de vogels even niet meetellen. Ook waren niet alle dinosaurussen enorme roofdieren, die bloedbaden veroorzaakten. Waarom zijn we dan zo geobsedeerd met de Jurassic World-dino? Met wetenschapshistoricus Ilja Nieuwland kijken we naar de manier waarop mensen dino’s door de eeuwen heen hebben gereconstrueerd. We proberen te ontdekken hoe de dino-wereld er dan wél uit heeft gezien, maar we zullen de ‘hapdino’ zeker niet vergeten.
- Expert: Ilja Nieuwland
Wat zeggen oude botten over ziektes van vroeger?
Wist je dat jouw botten heel veel kunnen vertellen over wat je hebt meegemaakt? Een gebroken arm of been bijvoorbeeld, maar ook sommige ziektes laten sporen achter in het skelet. Dit kunnen we gebruiken om onderzoek te doen naar wat voor ziektes mensen uit het verleden hadden. Rachel Schats is archeoloog en onderzoekt oude skeletten. In dit college zal ze met jullie onderzoeken welke geheimen botten bewaren en hoe we daarvan kunnen leren over mensen van vroeger.
- Expert: Rachel Schats
Waaruit is het universum gemaakt?
Alles en iedereen om ons heen is gemaakt van dezelfde kleine bouwsteentjes. Deze legoblokjes zijn zo klein dat je ze zelfs niet kan zien onder een microscoop. Wat zijn die bouwsteentjes precies? Dit college gaat over de allerkleinste dingen die bestaan. Over de alledaagse blokjes waar we allemaal uit bestaan, maar ook over vreemde varianten zoals spookblokjes en donkere blokjes. Jordy de Vries is natuurkundige, en vertelt je over hoe wetenschappers over de hele wereld met experimenten proberen om nieuwe blokjes te ontdekken en wat we allemaal nog niet snappen over die superkleine legoblokjes.
- Expert: Jordy de Vries
Wat is een vaccinatie en hoe worden ze gemaakt?
We hebben vaccins tegen allerlei verschillende ziektes. Misschien heb jij onlangs wel de 9-jaars prik gehad. En je ouders zijn misschien gevaccineerd tegen het coronavirus. Hoe werken deze vaccins eigenlijk? En hoe worden ze gemaakt? Duik tijdens deze lezing samen met viroloog Anna Roukens in de wereld van vaccins.
- Expert: Anna Roukens
Hoe weet een cel wat ze wil worden als ze groot is?
Bomen, bloemen, honden en katten, alles wat leeft, is ooit begonnen als enkele cel. Die ene cel kan vervolgens uitgroeien tot een enorme boom, met een dikke stam en duizenden bladeren. Of juist tot bloem met roze bloemblaadjes en scherpe doornen. Hoe werkt dat? Hoe weten de cellen in de bladeren van de boom dat ze een groen blad moeten worden, en de cellen in de schors dat ze droog en taai moeten worden? En hoe weet de boom welke kant hij op moet groeien? Hoogleraar Dolf Weijers weet hier alles van, en neemt ons mee in de geheimen van de ontwikkeling van planten.
- Expert: Dolf Weijers
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumLange Sint Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden Anniek Mueller mju@rijksmuseumboerhaave.nl 071 - 751 99 99