>Datum en onderwerpen
Wanneer: 16 februari 2020 - 11 juni 2020Vol
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe ziet het heelal eruit?
We ontdekken steeds meer over het heelal; hoe dit er uit ziet en wat er te vinden is. Vaak gebruiken we daar ook onze verbeelding bij, daarmee vullen we dingen in die we nog niet zeker weten. Dat gebeurt al eeuwen zo, en in alle culturen! Eigenlijk zegt deze verbeelding meer over ons dan over de ruimte. In andere landen zien ze bijvoorbeeld andere figuren in de maan. En wist je dat er ooit een planeet bedacht was die helemaal niet bleek te bestaan? Die stond zelfs al in de schoolboeken! Conservator Tiemen Cocquyt vertelt je er alles over.
- Expert: Tiemen Cocquyt
Hoe weten we dat zwarte gaten bestaan?
In het heelal vind je sterren, planeten, maar ook zwarte gaten. Zwarte gaten zijn klein, zwaar en zwart. Zo zwart, dat ze zelfs niet te zien zijn. Maar hoe weten we dan dat ze bestaan? En waar komen ze vandaan? Tijdens deze lezing vertelt MsSC in Astronomy & Astrophysics, Jakob van den Eijnden, je alles over zwarte gaten, van hun ontstaan en hoe wetenschappers ze bestuderen, tot wat er gebeurt als iets te dichtbij een zwart gat komt.
Het college op 15 maart gaat niet door i.v.m. het Coronavirus.
- Expert: Jakob van den Eijnden MSc
Wat is het gevaarlijkste dier op aarde?
Is het de leeuw, de tijger, of de witte haai? De Latijnse naam van het gevaarlijkste dier is Anopheles gambiae, en dat dier woont in Afrika. Daar doodt het jaarlijks meer dan 400 duizend mensen. Anopheles gambiae is een…mug! Hoe kan een klein insect zo gevaarlijk zijn? En wat kunnen we ertegen doen? Ga mee op reis naar Afrika en medisch entomoloog Dr. Bart Knols zal ervoor zorgen dat we samen veel zullen leren over de mug, de ziekte malaria, en de strijd daartegen.
- Expert: Dr. Bart Knols
Hoe puzzel en speel je met vlakverdelingen?
Als wiskundige ben je niet alleen met cijfers en formules bezig, meetkundige Emma Brakkee verdiept zich namelijk helemaal in vlakverdelingen. Zij vertelt over interessante onderwerpen die zij tegenkomt in haar onderzoeken. Wist je dat er maar 17 patronen bestaan in de wereld? Stipjes, streepjes, ruiten, uiteindelijk zijn er minder variaties dan je zou denken. Ook gaat ze met jullie puzzelen met symmetrie in 2D en 3D objecten. Daar was kunstenaar Escher zo goed in!
- Expert: Dr. Emma Brakkee
Kun jij beter gedachtenlezen dat je denkt?
Heel de dag ben je bewust of onbewust bezig met wat een ander denkt en voelt. Hoe we dat precies doen; daar is onderzoeker Max van Duijn erg in geïnteresseerd. Gebruiken we ratio of juist gevoel? Hoe goed kunnen we de keuzes van een ander voorspellen, en kan een computer dat ook? In de wetenschap zijn daar verschillende modellen voor, Max zal ze uitleggen. Hij zal jullie zelfs vragen om mee te denken over zijn volgende onderzoek!
- Expert: Dr. Max van Duijn
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumLange Sint Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden Manon Koster mju@rijksmuseumboerhaave.nl 071 - 751 99 99