>Datum en onderwerpen
Wanneer: 13 januari 2019 - 19 mei 2019Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe bouw ik een wervelkolom?
Ontwikkelingsbioloog Ben Nelemans is benieuwd hoe ons lichaam zichzelf opbouwt. Hoe weten onze cellen wat ze moeten doen en waar ze heen moeten? Om dit te onderzoeken verstoort hij het normale ontwikkelingsproces van een ruggenwervel bij een kippenembryo. Gaat deze ontwikkeling bij andere dieren anders? En als we dit allemaal precies weten… misschien kunnen we dan een heleboel ziektes genezen!
- Expert: Dr. Ben Nelemans
Kunnen we robotbijen op Mars laten rondvliegen?
Onderzoeker Guido de Croon is kleine robotbijen aan het bouwen! Die hebben niet een propeller zoals een drone maar echte vleugeltjes. En dat is een hele uitdaging. Om dit voor elkaar te krijgen bestuderen ze echte bijtjes, maken ze simulaties, maar zelfs dan werken de prototypes niet altijd. Toch heeft hij er een paar bij zich om aan jullie te laten zien. En wie weet, misschien vliegen deze bijtjes ooit rond op Mars.
- Expert: Dr. Ir. Guido de Kroon
Hoe smaakt pies?
Heb jij wel eens je pies geproefd? Wetenschapper en arts Herman Boerhaave was ontzettend nieuwsgierig naar hoe ons lichaam werkt. 300 jaar geleden kon je echter niet de binnenkant van het levende lichaam bekijken zoals we dat nu kunnen. Boerhaave bedacht daarop iets slims: proefjes doen met pies! Dat sap kwam immers uit het lichaam. Onderzoeker Ruben Verwaal legt uit hoe dat ging en wat je er mee kan.
- Expert: Dr. Ruben Verwaal
Kan het niet of 'quantum' wel?
Nederland is een van de voorlopers op het verrichten van onderzoek naar de quantumcomputer en het quantum internet. Hier in Rijksmuseum Boerhaave kan je zelfs al een paar van deze speciale computerchips zien. Maar dit apparaat bestaat nog helemaal niet.. wat zijn onderzoekers dan aan het doen? Wat maakt deze computer zo bijzonder en wat kunnen we er allemaal mee? Dr. Ir. Julia Cramer gaat het je allemaal vertellen. Je hoeft niet stil te zitten, want we gaan samen een computer nadoen!
- Expert: Dr. Ir. Julia Cramer
Hoe bekijk ik wiskunde vanuit alle hoeken?
Filosoof Stefan Buijsman is op allerlei manieren bezig met wiskunde. Hij legt de bijzondere geschiedenis uit en zal met jullie leuke psychologische experimentjes uitvoeren. Kunnen baby’s en dieren trouwens ook wiskunde? Ook de filosofische kant komt aan bod; wat zijn getallen eigenlijk? Tot slot bespreken we hedendaagse toepassingen, zoals de wiskundige formules waarmee ze WhatsApp beveiligen.
- Expert: Dr. Stefan Buijsman
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumLange Sint Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden Nikki de Ruiter mju@rijksmuseumboerhaave.nl 071 - 751 99 99