>Datum en onderwerpen
Wanneer: 19 september 2021 - 12 december 2021Vol
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe onderzoek je de aarde met een telescoop?
Met telescopen kijken we naar……de sterren, maar wat als we een telescoop in de ruimte zetten die kijkt naar de aarde? Dit gebeurt al! Elke dag zijn er ruimtetelescopen bezig met het maken van foto’s. Deze foto’s kun je aan elkaar plakken. Zo komt de aarde tot leven als in een film. Onderzoekers gebruiken deze filmpjes om het klimaat en gebeurtenissen in de natuur te bestuderen. Bijvoorbeeld op de Noordpool. In dit college neemt Bas Altena, bèta-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, je mee langs een serie natuurrampen – zoals ijslawines, drijvende ijsbergen en stromende gletsjers. Allemaal bekeken vanuit de ruimte!
- Expert: Bas Altena
Kun je zwaartekrachtsgolven voelen?
Als twee zwarte gaten botsen, dan maken ze zwaartekrachtsgolven. Dat zijn rimpelingen die de ruimte vervormen. Die zwaartekrachtsgolven reizen gemakkelijk over enorme afstanden door het heelal. Als ze langs de aarde komen, kunnen we ze hier waarnemen. Dat lukte voor het eerst een paar jaar geleden, in 2015. Hoe werkt dat? En wat kunnen we van zwaarkrachtsgolven leren? Béatrice Bonga, natuurkundig onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen, legt het je in dit college allemaal uit!
- Expert: Béatrice Bonga
Hoe zag het heelal er vroeger uit?
Hoe verder je in het heelal kijkt, hoe verder je terugkijkt in de tijd. Als je wilt weten hoe de eerste sterrenstelsels eruit zagen, moet je dus kijken naar sterrenstelsels die héél ver weg zijn. Zo onderzoeken we hoe het universum er vroeger uitzag. Met de nieuwste telescopen en instrumenten ontdekken sterrenkundigen steeds meer verre en oude sterrenstelsels. In dit college vertelt promovendus Anniek Gloudemans van de Universiteit Leiden je alles over deze – lastige, maar toffe! – zoektocht.
- Expert: Anniek Gloudemans
Hoe maak je een computer-klimaatmodel?
Wetenschappers proberen iedere dag de wereld beter te begrijpen. Promovendus Tim den Akker onderzoekt voor het Institute for Marine and Atmosopheric Research in Utrecht één stuk van de wereld: Antarctica. Hoe groeit het ijs daar? En wat gebeurt er als het ijs in de zee terechtkomt, bijvoorbeeld door klimaatverandering? Wordt de zee hierdoor warmer, waardoor er nog meer ijs van Antarctica smelt? En hoeveel stijgt de zeespiegel precies? Om hier antwoorden op te kunnen geven, heb je supercomputers nodig die razendsnel miljoenen sommetjes op kunnen lossen en zo klimaatmodellen kunnen maken. Hoe doet een computer dat? Hoe leg je als onderzoeker uit wat de computer moet doen? Tim den Akker laat het in dit college allemaal zien!
- Expert: Tim van den Akker
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumZonnenburg 2
3512 NL Utrecht Bureau Sonnenborgh info@sonnenborgh.nl 030-8201420