>Datum en onderwerpen
Wanneer: 19 september 2021 - 12 december 2021Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe restaureer je een modern kunstwerk?
Beschadigingen, slijtage, ouderdom; hoe ouder je spullen zijn, des te kwetsbaarder zijn ze. Dit geldt natuurlijk ook voor kunst, denk aan schilderijen die al meer dan honderd jaar oud zijn. Hoe repareer je kwetsbare kunst? En hoe doe je dat zonder dat je ziet dat het gerepareerd is? In dit college kom je alles te weten over het werk van een restaurator. Romy Ruigrok vertelt hoe je ervoor zorgt dat iets wat oud is er weer uitziet als nieuw en hoe je objecten van verschillende materialen, zoals karton en papier, kan restaureren.
- Expert: Romy Ruigrok, restaurator
Waarom dronken kinderen vroeger bier?
De stad Delft staat onder andere bekend om Delfts blauw, Delftse meesters, zoals Johannes Vermeer, en Willem van Oranje. Maar wist jij ook dat Delft tijdens de Middeleeuwen een succesvolle ‘bierstad’ was? Bier en Delft zijn al honderden jaren met elkaar verbonden. De oudst bekende brouwerij in Delft komt zelfs uit 1210! In dit college van de Delftse archeoloog Bas Penning leer je alles over de geschiedenis van bier in de stad Delft en krijg je antwoord op die leuke vraag waarom kinderen vroeger bier dronken!
- Expert: Bas Penning, archeoloog
Plaats delict: Wie vermoordde Willem van Oranje?
Willem van Oranje, onze Vader des Vaderlands werd op 10 juli 1584 vermoord in zijn eigen huis, in het Prinsenhof! Wie was de dader? Werkte de dader alleen? Waren er getuigen? Welk wapen gebruikte de dader en waarom vermoordde hij Willem van Oranje? Ontdek samen met historica en eigenaar van The History Company Iris de Geus wat er die beruchte dag gebeurde. Doe zelf onderzoek naar de moord op Willem van Oranje op locatie en ontdek dat er niet altijd maar één waarheid lijkt te zijn..
- Expert: Iris de Geus, geschiedenisdocent
Waarom zijn de Delftenaren na-apers?
‘Made in China’, een tekst die we tegenwoordig op heel veel dingen zien staan, omdat heel veel dingen in China worden geproduceerd. Zo ook Chinees porselein. En wist jij dat zonder dit porselein ons welbekende Delfts blauw niet zou hebben bestaan? De 17de-eeuwse Delftenaren hebben hun wereldberoemde keramiek namelijk afgekeken van de Chinezen. Zoals het gezegde luid: “Beter goed gejat dan slecht bedacht! In dit college leer je onder de andere de verschillen tussen Chinees porselein en Delfts blauw, want ook al lijkt het op elkaar: je kunt leren of iets ‘made in China’ is of echt gemaakt in Delft.
- Expert: Suzanne Klüver, conservator
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumSint Agathaplein 1
2611 HR Delft Ofelia Brunu obrunu@delft.nl 0652739065