>Datum en onderwerpen
Wanneer: 12 september 2021 - 12 december 2021Vol
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe werken meerkoeten zich in de nesten?
Ruitenwissers, zonnebrillen en mondkapjes; de vogelnesten van de meerkoet bestaan al lang niet meer alleen uit takjes en riet! Op een kleine afvalberg worden de jongen grootgebracht. Bioloog Auke-Florian Hiemstra onderzoekt de bouwsels van de meerkoet uit de Leidse binnenstad en vertelt je er alles over.
- Expert: Auke-Florian Hiemstra
Hoe kan slangengif mensen redden?
Elk jaar gaan er ongeveer 125.000 mensen dood door slangenbeten. Dat is bijna de hele bevolking van bijvoorbeeld een middelgrote stad als Leiden! Slangengif is dus heel gevaarlijk. Het is ook heel krachtig, en sommige gifsoorten kunnen zelfs worden gebruikt in medicijnen. Bioloog Matyas Bittenbinder doet samen met Freek Vonk onderzoek naar slangengif en vertelt je er alles over in dit college.
- Expert: Matyas Bittenbinder
Wat kun je allemaal ontdekken in fossiele poep?
Een versteende drol van een mammoet is geen alledaagse vondst. Toch kan je ze zélf vinden, gewoon in de grond onder je voeten! Fossiele poep kan ons heel veel leren over de dieren die de poep gemaakt hebben en hun omgeving; je bent wat je poept! Natasja den Ouden is collectiebeheerder en vertelt over de meest bijzondere vondsten!
- Expert: Natasja den Ouden
Waarom wonen er geen nijlpaarden in Nederland?
Frank Wesselingh is paleontoloog en doet onderzoek in de ondergrond. Hierdoor kan hij zien hoe het er hier vroeger uitzag en wat er rondliep. Wist je dat hier ooit nijlpaarden voorkwamen? Maar ook walrussen! Frank legt in dit college uit hoe Nederland is ontstaan, en waarom deze dieren hier nu niet meer wonen.
- Expert: Frank Wesselingh
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumDarwinweg 2
2333 CR Leiden debby.korte@naturalis.nl evenementen@naturalis.nl 071-7519648