>Datum en onderwerpen
Wanneer: 6 februari 2022 - 3 april 2022Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe was het leven aan de grens van het Romeinse Rijk?
Toen de Romeinen Nederland wilde veroveren, lukte dat niet helemaal. De rivier de Rijn werd de grens van het Romeinse rijk. Er kwamen forten langs de Rijn, om de grens te verdedigen. Daar woonden soldaten uit allerlei culturen samen, maar ook vrouwen en kinderen! Om alle monden te voeden, kwamen er op de vruchtbare gronden van Zuid-Limburg villaboerderijen om graan te verbouwen. Conservator archeologie, Bibi Beekman, vertelt over het leven van de bewoners langs de Rijngrens, de Limburgse villa’s en de Laat-Romeinse tijd in Limburg.
- Expert: Bibi Beekman
Hoe vrij waren de prinsessen van Thorn?
Gerard Driessen en Jes Cuijpers-Lennards zijn rondleiders in het Limburgs Museum en nemen je mee naar de tentoonstelling De vergeten prinsessen van Thorn. Het Limburgse ‘witte stadje’ Thorn was in de achttiende eeuw een ministaatje in het Duitse Rijk, waar prinsessen en gravinnen vanaf hun 14de levensjaar konden gaan wonen. Ze leefden in pracht en praal, waren voor die tijd erg onafhankelijk en hadden contact met alle koningshuizen van Europa, maar…, ze leefden ook in een gouden kooi.
- Expert: Gerard Driessen, Jes Cuijpers-Lennards
Hoe maakte je vroeger een filmpje?
Met de smartphone maak je snel en gemakkelijk een foto of filmpje. Vroeger ging dat heel anders. Precies honderd jaar geleden werd een speciaal soort film uitgevonden, de ‘smalfilm’. Daarmee konden amateurs voor het eerst zelf bewegende beelden maken en vertonen. Dit college gaat over hoe het amateurfilmen is veranderd in de afgelopen eeuw: van smalfilm tot smartphone. Tim van der Heijden is mediahistoricus en werkzaam als universitair docent aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit.
- Expert: Tim van der Heijden
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumKeulsepoort 5
5911 BX Venlo Renske Heisen r.heisen@limburgsmuseum.nl 077-3522112