>Datum en onderwerpen
Wanneer: 11 september 2022 - 11 december 2022Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
De ijstijd: een tijd van ijs?
Iedereen heeft wel gehoord van de ijstijd van Nederland, ook wel het Pleistoceen genoemd. Dat was de tijd van mammoeten, grottenberen, wolharige neushoorns en andere dieren die goed tegen de kou konden. Maar was er wel altijd sneeuw en ijs in de ijsijd? Kom voor het antwoord! Alexandra van der Greer, paleontoloog, gespecialiseerd in de evolutie van zoogdieren, vertelt.
- Expert: Alexandra van der Greer
Limburg en het veranderende Klimaat
Tijdens deze collegeles neemt Léon Rademakers, weer- en klimaatdeskundige, je mee in de wereld van het veranderende klimaat. Klimaatveranderingen zijn op zich natuurlijk niet nieuw. Zoals ook in het museum te zien is, heeft Limburg onder meer tropische tijden en ijstijden gekend.
Wat wel nieuw is, is dat de huidige klimaatverandering al in de 19de eeuw op gang is gezet door de mens. Met name de afgelopen 30 jaar is de uitstoot van CO2 fors gestegen met als gevolg een versnelde opwarming van de aarde en een toename van weersextremen.
Aan de hand van de geologische klok gaan we terug in de tijd. Van het ontstaan van de aarde, het tijdperk van de dinosauriërs en van de eerste mens tot aan het Antropoceen; het tijdperk waarin de aarde, het klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteiten.
Hoe heeft het zover kunnen komen en wat kunnen we nog doen om de klimaatverandering te stoppen?
- Expert: Léon Rademakers
Subtropische koraalriffen in Maastricht - écht waar?
Ja hoor! Aan de hand van fossielen van koralen, sponzen, mosdiertjes, zee-egels en vissen weten we dat in de buurt van wat nu Maastricht is koraalrifjes voorkwamen. Maar – dat alles is wel een slordige 66 miljoen jaar geleden! Onze museumpaleontoloog, John Jagt, neemt je al snorkelend mee in deze kleurenpracht van het meer dan 20-graden-warme water en schotelt je een hele serie aan fossielen voor waarvan je nooit had durven dromen dat ze in de Maastrichtse Sint-Pietersberg gevonden zijn!
- Expert: John Jagt
Hebben we over vijftig jaar een palmenstrand in Maastricht?
Het wordt warmer. Het staat in de krant, we zien het op tv. Wat betekent het als de gemiddelde temperatuur met twee graden stijgt? Kunnen de planten en dieren die hier nu voorkomen daar wel tegen of zien we ze al verdwijnen? Hebben we hier straks allemaal planten en dieren uit het Middellandse Zeegebied? Of misschien zelfs een palmenstrand aan de Maas? Museumbioloog Paul Beuk gaat vertellen wat we hierover al wel weten en waar we nog onzeker over zijn.
- Expert: Paul Beuk
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumDe Bosquetplein 7
6211 KJ Maastricht Kelly van der Velden kelly.van.der.velden@maastricht.nl +31(0)615309267