>Datum en onderwerpen
Wanneer: 10 februari 2019 - 19 mei 2019Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Waarom is de lucht blauw?
In het eerste college komt natuurkundige Enzo Meijer van de Universiteit Twente vertellen over combinatie van natuurkunde en kleur. Die is namelijk overal om je heen! Bijna alles wat je ziet heeft een kleur, maar hoe komt dat eigenlijk? De blauwe lucht is hier een goed voorbeeld van. Maar is wit ook een kleur? Of zwart? En wat heeft licht en de regenboog hier mee te maken? Genoeg vragen en met natuurkunde kunnen we die gelukkig allemaal beantwoorden.
- Expert: Enzo Meijer
Hoe maakte Rembrandt zijn verf?
In dit college vertelt beeldend kunstenaar Wim Schot over het maken van verf voor schilderijen in de tijd van Rembrandt. Wat zijn pigmenten en waar worden die gevonden? Welke recepten bedacht Rembrandt voor zijn verf? Hoe kan het dat een schilderij van vroeger er anders uitziet dan een schilderij met de verf van vandaag? Wim Schot is werkzaam bij het Rembrandthuis in Amsterdam. Tijdens zijn college laat hij een aantal technieken zien. Bijzonder is dat dit college gegeven wordt in Rijksmuseum Twenthe. Hier zijn schilderijen uit de tijd van Rembrandt te bekijken.
- Expert: Wim Schot
Kleur uit de oertijd herkennen: kan dat?
In de natuur zijn kleuren ontzettend belangrijk. Denk aan mannetjesvogels, die met hun verenpak hun uiterste best doen om een vrouwtje te versieren. Bij paradijsvogels lijkt dat wel een schoonheidswedstrijd. En de mannetjes van onze inheemse stekelbaarzen verschieten van kleur om het vrouwtje te verleiden, maar ook om de andere mannetjes te laten zien: wegwezen! Welke rol speelden kleuren in de oertijd? Misschien wel dezelfde als nu. En hoe komen we daar dan achter? Dr. Eric Mulder samen met jullie op dit soort vragen in, aan de hand van voorbeelden van fossiele gewervelde dieren.
- Expert: Eric Mulder
Waarom is rood mijn lievelingskleur?
In de mode, kunst en vormgeving zijn kleuren erg belangrijk. Kijk maar eens bij de H&M en Primark, het eerste wat je ziet zijn de kleuren van de kleding, daarna ga je pas op de details letten. Kleuren trekken ons aan je wordt er blij van! Als de zon schijnt worden kleuren warmer en op een grijze dag lijkt alles meteen kouder. Hoe kun je gebruik maken van ons gevoel bij kleur. Kunstenaars hebben vaak een sterke kleur voorkeur die heel persoonlijk is en die niets met mode te maken heeft. Kleurdeskundige Christine van der Heide laat je veel kleuren in verschillende situaties zien en gaat met jullie kijken hoe jullie die ervaren.
- Expert: Christine van der Heide
Waarom zijn wespen zwart met geel?
Zodra een zwart-geel-gekleurd insect voorbij komt gaan de alarmbellen rinkelen en slaan we op tilt. Maar, als we goed kijken zijn er veel meer insecten met juist die kleuren. Kleuren bij insecten hebben vaak een betekenis, maar is die betekenis voor ons altijd wel duidelijk? Waarom zijn ze gekleurd zoals ze gekleurd zijn? Bioloog Dr. Paul Beuk van het Natuurhistorisch Museum Maastricht neemt je mee op een kleurentocht door het rijk van insecten en spinnen.
- Expert: Paul Beuk
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumHet Rozendaal 11
7523 XG Enschede Servicecentrum De Museumfabriek dutymanagers@demuseumfabriek.nl 053-2012099