>Datum en onderwerpen
Wanneer: 7 oktober 2018 - 9 december 2018Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Welke kleur zit er in de grond?
De natuur zit vol met kleuren: denk maar aan groene bomen, aan de geelbruine giraffe of aan de rode roos. Maar heb je wel eens goed naar de grond gekeken? Is die altijd bruin? Nee hoor! Zo heb je bijvoorbeeld gele mergel, groen marmer en zwarte steenkool in de grond zitten. Hoe komen al die kleuren daarin terecht? En waarvoor kunnen wij die kleuren dan gebruiken? Conservator Joes Minis van het Centre Céramique legt het in dit college uit!
- Expert: Joes Minis
Hoe geef je de doden kleur ?
Bij archeologisch onderzoek in Maastricht zijn duizenden dode mensen opgegraven. Na eeuwen in de grond gelegen te hebben, blijven er alleen maar skeletten bewaard. Hoe weten we nu hoe die mensen er uit hebben gezien? Met moderne technieken kunnen een gezichtsreconstructie maken, maar hoe doe je dat? En hoe wordt de kop tenslotte op kleur gebracht? Archeoloog Dr. Wim Dijkman van het Centre Céramique legt uit hoe dat wordt gedaan.
- Expert: Wim Dijkman
Waarom zijn wespen zwart met geel?
Zodra een zwart-geel-gekleurd insect voorbij komt gaan de alarmbellen rinkelen en slaan we op tilt. Maar, als we goed kijken zijn er veel meer insecten met juist die kleuren. Kleuren bij insecten hebben vaak een betekenis, maar is die betekenis voor ons altijd wel duidelijk? Waarom zijn ze gekleurd zoals ze gekleurd zijn? Museumbioloog Dr. Paul Beuk neemt je mee op een kleurentocht door het rijk van insecten en spinnen.
- Expert: Paul Beuk
Hoe weten welke kleuren uitgestorven dieren hadden?
Vaak blijven van fossielen alleen maar botten of schelpen van kalk over. Dan wordt het een lastige vraag welke kleur de dieren hadden. Fossielen gevonden met resten van pigment of structuurkleuren maken het mogelijk om reconstructies te maken. Hoe zagen bepaalde dinosauriërs eruit, of onze eigen Mosasaurus? Waren ze felgekleurd, of juist niet? Museumpaleontoloog Dr. John Jagt zal een antwoord geven op die vraag. Ook laat hij 66 miljoen jaar oude zee-egels, oesters en andere weekdieren met kleurstrepen zien.
- Expert: John Jagt
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumDe Bosquetplein 7
6211 KJ Maastricht Paul Beuk paul.beuk@maastricht.nl 0433505490