>Datum en onderwerpen
Wanneer: 27 september 2020 - 20 december 2020Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe was het om als jong Joods meisje te moeten vluchten?
Hoe kon één man ervoor zorgen dat de hele wereld in oorlog raakte? Dat mensen naar hem luisterden en deden wat hij wilde? Hoe zorgde hij ervoor dat hele groepen mensen met hetzelfde geloof en dezelfde cultuur moesten verdwijnen?
Als Joods meisje moest Bertie Roderiques al op anderhalf jarige leeftijd onderduiken. Haar ouders werden in 1942 opgepakt en naar een Duits vernietigingskamp gebracht. Bertie bracht de oorlogsjaren door in Friesland; haar ouders zou ze nooit meer zien. Hoe was het voor Bertie om onder te duiken en hoe heeft dat haar leven gevormd?
- Expert: Bertie Rodrigues
Hoe overleefde mijn opa Auschwitz?
“Zeg opa, wat is dat nummer op je arm?” “Hm.. dat is m’n telefoonnummer schatje.” “Niet waar. Dat is niet je telefoonnummer opa. Je telefoonnummer is 446351 en dat staat daar niet!” “Ja schatje, dit is mijn vorige telefoonnummer.”
Op dat moment begreep ik als zevenjarige dat er iets was, maar ik begreep ook dat ik niet verder mocht vragen. En dat vond ik heel ingewikkeld. Abraham Zwaaf overleeft concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz: de hel op aarde. Daniella’s zoektocht naar wat er met haar opa is gebeurd en hoe hij Auschwitz heeft overleefd, brengt ontluisterende feiten aan het licht. En juist dáár mag iedereen vragen over stellen.
- Expert: Daniella Zwaaf
Hoe kun je zo gek zijn op treinen na alles wat je in de oorlog meemaakte?
‘Hoe kun je zo gek zijn op treinen na alles wat je in de oorlog hebt meegemaakt?’ was de vraag die de vader van Robert na de oorlog vaak te horen kreeg. In 1944 was hij met de trein naar Kamp Westerbork en daarna naar concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd. Hij overleefde het laatste transport van de nazi’s, dat strandde bij Tröbitz. Robert vertelt ook over zijn moeder. Zij was ondergedoken tijdens de eerste jaren van de oorlog, maar werkte later als verpleegster met een vals diploma in een ziekenhuis dat onder leiding van de nazi’s stond. Robert speelt op de viool van zijn vader en vertelt het spannende, maar ook tragische verhaal van zijn ouders die de Holocaust hebben overleefd.
- Expert: Robert Duizend
Wat gebeurt er als je mensen uitsluit?
Al voor de Tweede Wereldoorlog werden miljoenen mensen steeds meer buitengesloten. Joodse kinderen mochten niet meer naar dezelfde klas als hun niet-Joodse leeftijdsgenoten. Joodse kinderen mochten niet meer buitenspelen, niet meer naar dezelfde snoepwinkels. Uiteindelijk mochten Joodse kinderen niet eens meer tussen niet-Joodse mensen wonen en werden ze opgesloten in ghetto’s of naar concentratie- en vernietigingskampen vervoerd.
In deze interactieve dramaworkshop gegeven door Yoni Serlie, dramadocent, ervaar je wat uitsluiting zowel fysiek als emotioneel teweeg brengt.
- Expert: Yoni Serlie
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumBurgemeester de Raadtsingel 97
3311 JG Dordrecht Stefan Vogels s.vogels@onderwijsmuseum.nl 078-6326820