>Datum en onderwerpen
Wanneer: 5 februari 2023 - 16 april 2023Vol
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Waar zijn de geheime tunnels van Franeker?
Er worden veel verhalen verteld over tunnels onder de stad. Er zijn zelfs mensen die beweren dat ze in de geheime gangen zijn geweest, maar waar zijn die tunnels dan? Hebben we het hier over een mythe of over wetenschap? Voor dit college ga je naar buiten. Samen met historicus Josse Pietersma ga je op zoek naar tunnels en geheime doorgangen.
- Expert: Josse Pietersma
Hoe wist je vroeger hoe laat het was?
Eén blik op de klok (of je mobieltje) en je weet hoe laat het is, maar hoe deden mensen dat toen ze nog geen mobieltje hadden, of zelfs nog geen elektriciteit? Cultuurhistoricus Laura Vriend, van Museum Zaanse Tijd, legt je uit hoe je met zand, vuur, water en de zon kan weten hoe laat het is. Ook maak je zelf een instrument zodat jij straks geen mobieltje of klok meer nodig hebt om te tijd te meten.
- Expert: Laura Vriend
Welke taal spraken ridders?
De taaltijdmachine naar de middeleeuwen; les Oudnederlands en Oudfries.
Vroeger spraken de mensen niet hetzelfde als nu. In de tijd van ridders en bisschoppen werden er in Nederland twee belangrijke talen gesproken: Oudnederlands en Oudfries. In deze les leer je hoe deze talen klonken, hoe ze van elkaar verschilden (Fries en Nederlands zijn verschillende talen!) en wat je er allemaal in kunt zeggen. Als er dan ooit een teletijdmachine wordt uitgevonden, kun je zonder problemen met de mensen daar praten. Dus kom mee op taaltijdreis en ontdek hoe men in de middeleeuwen met elkaar sprak!
- Expert: Peter-Alexander Kerkhof
Hoe leer je snel twaalf talen?
Hoeveel talen spreek jij? Anna Maria van Schurman (geboren in 1607) kende er wel twaalf! Hoe dan?! En kun jij dat ook leren? Taalwetenschapper Marije Michel vertelt je alles over het leren van talen en hoe dat werkt. Na dit minicollege weet jij precies hoe je zo handig mogelijk een nieuwe taal kunt leren.
- Expert: Marije Michel
Hoe bouw je het heelal in je woonkamer?
Vind jij de sterren en de planeten te ver weg? Dan ben je niet de enige! Dat vond Eise Eisinga ook. Daarom bouwde hij het heelal in zijn woonkamer. Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe doe je dat eigenlijk? In dit mini-college legt Arjen Dijkstra het je uit. Ook mag je zelf aan de slag met radarwerkje. Voor je het weet heb jij ook een heelal in je woonkamer!
- Expert: Arjen Dijkstra
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumEise Eisingastraat 3
8801KE Franeker Ariska Bonnema a.bonnema@planetarium-friesland.nl 0517393070 Museum Martena
Voorstraat 35
8801LA Franeker