>Datum en onderwerpen
Wanneer: 20 februari 2022 - 15 mei 2022Vol
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Waarom is het niet donker in de schaduw van een wolk?
Overdag schijnt de zon en is het licht. Als er wolken voor de zon schuiven, zit je in de schaduw. Waarom is het dan niet zo donker als ’s nachts? In dit college zoeken we uit wat er precies gebeurt als het zonlicht een wolk tegenkomt. Wist je bijvoorbeeld dat er soms door de wolken heen meer zonlicht binnenkomt dan onder een strakblauwe hemel? Dr. Ir. Chiel van Heerwaarden (universitair hoofddocent bij de vakgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Wageningen Universiteit) legt uit waarom!
- Expert: Chiel van Heerwaarden
Hoe ontstaat een planeet?
Vraag jij je ook wel eens af waar de aarde vandaan komt? En de andere planeten? Dr. Nienke van der Marel, assistent professor aan de Oude Sterrewacht Leiden, wel! Met de ALMA-telescoop kijkt zij naar de jongste versies van ons zonnestelsel: de schijven waarin de planeten vormen. Dit zijn een soort pannenkoeken van stof met een gat in het midden en daar zit de ster. In dit college kom je alles te weten over haar onderzoek en laat Nienke zien hoe ALMA ons helpt te begrijpen hoe een planeet ontstaat.
- Expert: Nienke van der Marel
Waaruit bestond de oersoep?
In het begin, een paar microseconden na de oerknal, was het universum extreem heet. Het universum bestond toen uit een onbekende vorm van materie: de oersoep. Op CERN, een Europees onderzoekslaboratorium in Zwitserland, bestuderen wetenschappers deze oersoep met behulp van de grote 27 kilometer lange deeltjesversneller. Door loodkernen op elkaar te laten botsen onderzoeken ze waar de oersoep uit bestond. En wat de eigenschappen van het universum waren een paar microseconden na de oerknal. Prof. Dr. Raimond Snellings (wetenschappelijk directeur van GRASP, Gravitational and Subatomic Physics, van de Universiteit Utrecht) werkt mee aan dit onderzoek en kan er álles over te vertellen.
- Expert: Raimond Snellings
Zijn zwarte gaten wel zwart?
Het heelal telt vele miljoenen zwarte gaten. Grote en kleine. Als je in een zwart gat valt, kan je er nooit meer uit. De zwaartekracht is daar namelijk zo sterk dat niets aan het gat kan ontsnappen, zelfs licht niet. Daarom zeggen we dat zwarte gaten zwart zijn, maar is dat wel zo? Prof. dr. Stefan Vandoren (van het Instituut voor Theoretische Fysica van de Universiteit Utrecht) laat je zien dat zwarte gaten eigenlijk in alle kleuren kunnen voorkomen, vooral de hele kleintjes. Je wilt nu vast weten hoe dat werkt! Daar kom je achter in dit college.
- Expert: Stefan Vandoren
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumZonnenburg 2
3512 NL Utrecht Bureau Sonnenborgh info@sonnenborgh.nl 030-8201420