>Datum en onderwerpen
Wanneer: 3 februari 2019 - 2 juni 2019Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Waarom hebben sommige Egyptische goden een dierenkop?
Als je aan het oude Egypte denkt, dan denk je vast aan farao’s, mummies en piramides? Maar misschien ook wel aan Anoebis, Horus of Thot? De goden van het oude Egypte vallen vaak op omdat ze er bijzonder uitzien. Goden werden regelmatig afgebeeld als mensen met een dierenkop. De oude Egyptenaren geloofden dat de zielen van goden in bepaalde dieren konden wonen. Egyptoloog Fania Kruijf vertelt je welke dieren dat waren, waarom ze heilig waren en hoe ze werden vereerd.
- Expert: Fania Kruijf
Hoe overleven boeken uit het verleden?
Een wereld zonder letters en woorden is bijna onvoorstelbaar. Lezen en schrijven is dan ook niet weg te denken uit onze dagelijkse bezigheden. En je kan vast wel genieten van spannende verhalen of een mooi boek? Ook in de Oudheid hielden mensen al van verhalen. Eerst werden deze aan elkaar doorverteld, maar op een gegeven moment werden verhalen opgeschreven. En zo ontstonden in de Oudheid de eerste boeken en bibliotheken. Hoe zijn al die verhalen en boeken in de loop der tijd bewaard gebleven? Ontstonden er weleens fouten of veranderingen in de verhalen? En welke invloed had de boekdrukkunst? Hugo Koning, docent Klassieke Talen aan de Universiteit Leiden, vertelt erover en je gaat ook zelf aan de slag met het puzzelen van teksten.
- Expert: Hugo Koning
Hoe konden de Romeinen, ondanks de toverdrank, Gallië veroveren?
Je kent vast de avonturen van de Galliërs Asterix en Obelix uit de stripboeken wel? Het Gallische dorpje Armorica is er als enige in geslaagd de invasie door de Romeinen onder aanvoering van Julius Caesar te weerstaan, met behulp van een toverdrank die de Galliërs oersterk en daardoor onoverwinnelijk maakt. Maar klopt dit eigenlijk met de geschiedenis die wij kennen? Asterixkenner Jaap Toorenaar laat je zien dat het Romeinse leger misschien wel sterker was dan de stripboeken doen vermoeden.
- Expert: Jaap Toorenaar
Hadden ze in de Middeleeuwen ook moestuintjes?
Moestuintjes zijn populair! Misschien heeft jouw school wel een moestuin? En wie heeft er tegenwoordig niet een mini-kas met kruiden in de vensterbank staan, of kweekt z’n eigen tomaten en wortels in de achtertuin? Hoe was dat zo’n 750 jaar geleden in middeleeuwse steden? Hoe zagen tuinen er toen uit? En was dat in het Midden-Oosten bijvoorbeeld hetzelfde als in Europa? Wie zorgden dat de tuinen mooi in bloei stonden en wat voor gereedschappen werden er gebruikt? Conservator Annemarieke Willemsen bedacht het idee voor de tentoonstelling Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west en tijdens dit college zal ze je er alles over vertellen.
- Expert: Annemarieke Willemsen
Wat doet een archeoloog in Egypte?
Al sinds 1975 gaan medewerkers van het RMO ieder jaar naar Sakkara in Egypte. Er wordt dan een aantal weken door archeologen gegraven en onderzoek gedaan. Het doel van de archeologische opgravingen en het onderzoek is om meer te weten te komen over de achtergrond en geschiedenis van de Egyptische museumcollectie. Daarom wordt er gegraven in de directe omgeving van de plaatsen waar museumvoorwerpen in de negentiende eeuw werden gevonden. Conservator en archeoloog Lara Weiss zal tijdens dit college vertellen over de opgravingen en werkzaamheden die in het voorjaar van 2019 in Egypte plaatsvinden. Wie weet graven ze nog iets bijzonders op!
- Expert: Lara Weiss
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumRapenburg 28
2311 EW Leiden Marieke Peters m.peters@rmo.nl 071-5163127