>Datum en onderwerpen
Wanneer: 25 september 2022 - 11 december 2022Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Leeuwarden in de middeleeuwen
Hoe zag de stad Leeuwarden er eigenlijk uit in de middeleeuwen en welke overblijfselen uit die tijd zijn er nog te zien? Maak in dit eerste college (het is een stadswandeling!) een heuze tijdreis en ontdek het zelf! Henk Leutscher en Christina Völker van A Guide to Leeuwarden nemen je in deze stadswandeling mee naar het Leeuwarden van toen en nu. Als onderzoekers gaan jullie samen op zoek naar de middeleeuwen in de stad.
Henk Leutscher is eigenaar en stadsgids van A Guide to Leeuwarden. Met zijn stadswandelingen laat hij elke dag kinderen en volwassen verborgen verhalen van Leeuwarden ontdekken.
- Expert: Henk Leutscher, Christina Völker
Jij in de middeleeuwen
Hoe zou jouw leven eruit hebben gezien als je in de middeleeuwen leefde? In dit college geeft onderzoeker Han Nijdam je een kijkje in het alledaags leven van je leeftijdsgenoten, maar dan ruim duizend jaar geleden! In de middeleeuwen zat je waarschijnlijk niet op de bank met je tablet, en zag je dag er misschien wel een heel stuk spannender uit. Al op jonge leeftijd werd je getraind om jezelf te beschermen tegen de vijand. Boogschieten, zwaardvechten en paardrijden waren een must om te leren. Om jezelf te verdedigen tegen de vijand, maar ook om de eer van jou en je familie te beschermen.
Han Nijdam studeerde Middeleeuwse Geschiedenis, Antropologie en Oud-Germaans en is in 2008 aan de Universiteit Leiden cum laude gepromoveerd op het proefschrift Lichaam, eer en recht in middeleeuws Friesland. Een studie naar de Oudfriese boeteregisters. Hij werkt momenteel als onderzoeker Oudfries en Oudfries recht bij de Fryske Akademy.
- Expert: Han Nijdam
Toveren in de middeleeuwen
Hoe kun je verstaan wat de vogels zingen? En hoe kun je alle sloten openkrijgen? Met een beetje magie natuurlijk! In de middeleeuwen twijfelde niemand of toveren wel echt kon. Heel veel mensen deden het. Toen was de belangrijke vraag: Is toveren goed of slecht? In dit college door Frederiekje de Jongh ontdek je met hoe de middeleeuwers dachten over magie. En -niet verder vertellen- je leert zelf een talisman maken!
Frederiekje de Jongh studeerde Mediëvistiek (middeleeuwenstudies) in Utrecht en werkt nu bij de Groninger Archieven.
- Expert: Frederiekje de Jongh
Kloosters in middeleeuws Friesland
In de middeleeuwen waren in Friesland veel kloosters, wel een stuk of vijftig! Elke stad had er een paar, maar ook op het platteland kon je ze vinden. In deze kloosters woonden tientallen monniken en nonnen. Zij kwamen bijna nooit buiten het klooster. Leefden zij in een soort lockdown? Wat deden die kloosterlingen eigenlijk de hele dag? En waar zijn al die kloosters eigenlijk gebleven? Het antwoord op deze en andere vragen krijg je in dit college.
Hans Mol doet veel onderzoek naar kloosters, kerken, ridders en boeren in de middeleeuwen. Hij werkt bij de Fryske Akademy in Leeuwarden en was hoogleraar Friese middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden.
- Expert: Hans Mol
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumWilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden Yvonne Blaauw activiteiten@friesmuseum.nl dbieb Leeuwarden
Blokhuisplein 40
8911 LJ LeeuwardenTresoar
Boterhoek 1
8911 DH Leeuwarden