>Datum en onderwerpen
Wanneer: 9 september 2018 - 9 december 2018Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Kun je opwarming van de aarde tegengaan door zonlicht te weerkaatsen?
We weten allemaal dat de aarde opwarmt, door de luchtvervuiling van auto’s en fabrieken en door het gebruik van veel elektriciteit. Nu kun je dit allemaal proberen te stoppen, maar zijn er nog andere manieren om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Professor Russchenberg doet hier onderzoek naar en vertelt ons er van alles over. Helpt het om extra bomen te planten, spiegels in de ruimte te plaatsen of meer wolken op aarde te maken?
- Expert: Herman Russchenberg
Hoe zou het zijn om op een andere planeet te wonen?
Aan de lopende band presenteren wetenschappers ontdekkingen van ‘aardachtige’ of ‘mogelijk bewoonbare’ planeten. Maar wat is er eigenlijk ontdekt? Onderzoeker Daphne Stam doet onderzoek naar de mogelijkheid van leven op andere planeten. Hoe zou het leven op een andere planeet er uit kunnen zien? Of, als wij de aarde zouden kunnen verlaten, hoe anders zou ons leven op zo’n andere planeet zijn? Zij zal ons van alles vertellen over waar je aan moet denken voordat je zo extreem emigreert.
- Expert: Daphne Stam
Hoe verbouw je eten op Mars?
Misschien wonen er straks wel mensen op Mars. Gelukkig is er goed nieuws voor deze toekomstige Marsbewoners. In de bodem blijken plantjes gewoon te ontkiemen en zelfs tot bloei te komen. Dat opent de weg voor landbouw op de rode planeet. Al zijn er nog wel wat problemen te tackelen. Hoe het verbouwen van planten op Mars werkt en welke problemen er zijn komt onderzoeker Wieger Wamelink ons vertellen. Hij doet onderzoek naar het laten groeien van planten op Mars en Maan grond.
- Expert: Wieger Wamelink
Wat heb je nodig om buiten de aarde te overleven?
Lucht, water, eten, onderdak en slaap: dat zijn de meest essentiële dingen die de mens nodig heeft om in leven te blijven. Al die dingen zijn op aarde redelijk goed te vinden, maar wat nou als je in de ruimte hetzelfde zoekt? En zijn die vier dingen wel genoeg om te overleven? De ruimtemissies die de mens onderneemt worden steeds langer. Eén astronaut heeft zelfs al een jaar in de ruimte gewoond. Natuurkundige Jacinta Moons vertelt ons over de hoogtepunten van het onderzoek naar leven in de ruimte op het internationale ruimtestation en we gaan filosoferen over hoe we permanent op een andere planeet zouden kunnen wonen.
- Expert: Jacinta Moons
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumStadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag Secretariaat mvalphen@museon.nl 070 3381 433